Llibres

AltresSemideusAnnaGual-202x300

ALTRES SEMIDEUS
LaBreu Edicions (Barcelona, 2019)
2ª edició
Escriure és crit. Aquesta és la seva única condició. Anna Gual s’ha internat en un bosc de
renaixements silvestres, com el sant que invoca en el darrer poema, sant Eustachio, per qui
el cérvol perseguit és portador de símbols sagrats; símbols que ara la poeta ha cercat en una llera humana, propera i quotidiana. Durer o Pisanello van entendre el ritme natural de la cacera mística, la meravella del món animal, el preciosisme del bosc com una visió. Aquests moments impagables són part també de la veu poètica dels Altres semidéus, els mots, els nounats o els arbres, tant se val.
(
Susanna Rafart)


 

0001_54

EL TUBERCLE
Premi Senyoriu d’Ausiàs March 2016
Editorial 3i4 (València, 2016)
Podria, n’Anna Gual, ser tantes dones! Tantíssimes mirades! Conscient del poder que tenen els records que fiblen pels carrers d’un poble, d’una família, amb la seva capacitat per murgonar misteris, sigui a través de la fosca amb els seus fantasmes, sigui amb el foc i les seves melodies abrasadores. O un viatge a les entranyes de la mare, un cruixir-se-li els ossos quan els versos guaiten immensitats. Perquè, d’una gran i torbadora bellesa transparent, El tubercle s’imposa en els somnis dels lectors.
(Antònia Vicens)


21-molsa

MOLSA
Premi Bernat Vidal i Tomàs 2016
AdiA Edicions (Calonge, 2016)
3ª edició
Els poemes d’Anna Gual són plens d’el·lipsis, petits salts imaginatius que callen informació en moments crucials. Perquè es tracta de suggerir, no d’imposar. Esbossar, no arrasar. Anna Gual bufa i insufla vida a cada vers. La potència generadora esclata arreu, amb passió desmesurada. “Ningú no té permís a renunciar a res”. La poeta ens commina a l’excés, a “estimar amb descontrol animal”. No oblidem que som en un espai salvatge, i les lleis humanes queden molt lluny.
(Gemma Gorga)


simbol47annagual

SÍMBOL 47
LaBreu Edicions (Barcelona, 2015)
3ª edició
Símbol 47 és el fòsfor que encén una idea, i que la converteix en cambra, en cosmos, en prat o en revelació. Una il·luminació que ens permet veure Anna Gual, sempre oculta rere el símbol del batec real de la seva poètica. És una qüestió de fe. Anna Gual torna a demostrar que juga a tot o res i que gaudeix amb el xoc entre cossos divergents, convertits a la seva poesia en baules que saben trobar el gest perfecte per romandre juntes. Lectors astorats, restem al límit de voler ser vers.
(Esteve Plantada)
Gual vol recarregar la lírica d’ambició i potència. Per aquest motiu, aspira a una poesia inclusiva i abastadora, una poesia arriscada i contundent. Investiga passat, present i futur, temporalitat i intemporalitat; fisicitat i inventiva; poder i vulnerabilitat; naixement i renaixement. La llum, l’ombra i la foscor; l’interior i l’exterior. La buidor i la plenitud. La profunditat i la superfície. La raó i la follia, la consciència i la inconsciència. La grandesa i la petitesa. El cos, la ment i l’esperit. El moviment i la quietud. La identitat i l’alteritat. Fronteres, límits i transcendència.
(D. Sam Abrams)


lessersolardef

L’ÉSSER SOLAR
Premi de poesia mediterrània Pare Colom 2013
Lleonard Muntaner Editor (Palma, 2013)
2ª edició
L’entusiasme de la poeta Anna Gual t’arrossega a un lirisme afectuós envers el que ella anomena L’ésser solar, un cant a l’amor (per més que per camins no sempre explícits), a la companyonia, que caldrà llegir sobretot en els espais blancs. Un bon llibre que posa en relleu, amb belles metàfores, que estimar amb tot el cos equival a llibertat i compromís, i que viure no és res més que una recerca apassionada de tot el que pugui donar sentit a una vida més plena, com la carn que ens cal per recobrir els ossos i sentir-nos humans.
(Francesc Garriga)
S’equivoca qui vegi Anna Gual com una poeta hipster. Aquest no és, ni de bon tros, el nus principal de la seva poesia. Perquè Gual és una poeta de fondàries intemporals, que baixa als inferns i els afronta sense por. Les sotragades, els dimonis i els abismes hi són. Amb un nou virtuosisme i contundència que sorprèn i emociona. L’ésser solar és un llibre d’una maduresa impressionant, que no només confirma una trajectòria sinó que la mena a un territori d’excepcionalitats contínues.
(Lluís Calvo)


implosions def

IMPLOSIONS
LaBreu Edicions (Barcelona, 2008)
3ª edició
La poesia de l’Anna parteix del cos i de la vivència del cos. Hi ha, en aquests versos, altituds i espais extensos. I molts forats. Els forats són imprescindibles. Hi ha molt de temps escampat, per la matèria dels versos de la Gual. Temps que ha fet el buit amb els cossos. Els seus versos ens mostren una consciència delerosa de viure i, alhora, una consciència esfereïda del que va vivint. És una poesia orgullosa, madura, pagada d’ella mateixa, analítica, crítica i insolent.
(Jordi Llavina)